Znanje in odnos do tujih jezikov med Evropejci

Eurobarometer

Glede na zadnjo raziskavo Eurobarometer (opravljeno v 2012) se je izkazalo, da skoraj devet od desetih državljanov EU meni, da je znanje tujih jezikov zelo uporabno, 98 % vprašanih pa trdi, da bo znanje jezikov koristilo prihodnosti njihovih otrok.

Zelo zanimivi so bili tudi rezultati raziskave v Sloveniji, kjer je kar 91% vprašanih odgovorilo, da bi moral vsak evropejec govoriti vsaj en tuj jezik. 92% vprašanih je zatrdilo, da dovolj dobro govori vsaj en tuj jezik (od tega jih je 59% navedlo, da je ta jezik angleščina).

Najbolj zanimivi odgovori pa so se pokazali pri vprašanjih, ki so se nanašala na morebitne ovire pri učenju tujega jezika.  30 % vprašanih je povedalo, da bi se tujega jezika učili, če bi bile ure brezplačne. Po drugi strani pa so kot prvi razlog, zakaj se tujega jezika ne učijo, navedli pomankanje motivacije (43%). Previsoko ceno za ure so navedli šele kot tretji najpogostejši razlog (29%).

Na Mint IH verjamemo, da vas naši učitelji znajo dobro motivirati in vzpodbujati pri učenju novega jezika (ali nadgrajevanju že osvojenega znanja). Vabimo vas torej v našo družbo tudi poleti, saj pripravljamo krajše osvežitvene tečaje angleščine in nemščine za odrasle ter aktivne jezikovne počitnice za otroke. Obiščite nas na www.mint.si!

Share

Aktivne poletne počitnice 2013

Popoldanske izbirne vsebine

Jezikovni center Mint že nekaj let zapored organizira Aktivne počitnice za otroke, kjer se lahko na sproščen način tudi čez poletje zabavajo z učenjem tujih jezikov. V dopoldanskem času bosta to angleščina in nemščina, popoldan pa izbirne vsebine.

Program obsega dnevne aktivnosti med 7.30 in 16.00.

Jutranjemu zboru ter zajtrku bo sledil jezikovni pouk. Po kosilu so na vrsti aktivnosti, ki bodo – glede na vreme – potekale bodisi na vrtu našega jezikovnega centra bodisi v učilnicah. Sledila bo popoldanska malica in aktivnosti po lastnem izboru.
V vsakem primeru nam ne bo dolgčas, saj se bomo veliko novega naučili ter odkrivali skrite talente s področja športa in ustvarjalnosti.

Delavnice so namenjene otrokom od zaključka vrtca do 9. razreda OŠ. Skupine, v katerih bo največ 12 otrok, bomo oblikovali glede na starost in predznanje. Pridržujemo si pravico do manjših sprememb popoldanskih programov zaradi morebitnih nepričakovanih menjav animatorjev.

TERMINI NA IZBIRO:

ANG Počitnice A   01.07.2013 – 05.07.2013
ANG Počitnice B   08.07.2013 – 12.07.2013
ANG Počitnice C   15.07.2013 – 19.07.2013
ANG Počitnice D   19.08.2013 – 23.08.2013
ANG Počitnice E   26.08.2013 – 30.08.2013

* ob hkratnem nakupu več tečajev (več otrok ali več terminov) priznamo 5% popust na drugi, tretji … tečaj
* ob vpisu otroka v celoletni tečaj jeseni po Aktivnih počitnicah priznamo popustv vrednosti 80 EUR. Tovrstna ponudba velja le enkrat na otroka.

Prijava in več informacij na: Aktivne poletne počitnice na Mint IH

Share

Aktivne jezikovne počitnice v Celovcu

Jezikovne počitnice v Celovcu

Jezikovne počitnice v Celovcu

Mint International House v sodelovanju s Slomškovim domom v Celovcu organizira aktivne jezikovne počitnice. Namenjene so otrokom, starim od 9 do 14 let, ki bi radi začeli z učenjem nemščine ali izpopolnili znanje na zabaven, igriv in sproščen način. Učili se bodo med vrstniki v dvojezičnem okolju, nedaleč od doma, da bo prva samostojna izkušnja s tujino prijetna.

Jezikovni tečaji nemščine bodo pod vodstvom diplomiranih germanistov in germanistk potekali v Slomškovem domu v središču Celovca. Skupine bodo oblikovali glede na starost in predznanje.

Celovec je s skoraj 100.000 prebivalci sodobno in živo mesto s številnimi kulturnimi in zgodovinskimi znamenitostmi. Ob lepem vremenu se udeleženci tečajev pogosto podajo na kopanje v Vrbskem jezeru, ki je središče koroškega poletnega turističnega vzdušja.

Poletne jezikovne počitnice v Celovcu priporočamo vsem, ki:

  • se zavedajo, da je znanje nemščine zelo koristno,
  • vedo, da je treba z učenjem začeti dovolj zgodaj, da bodo jezik do konca srednje šole tekoče obvladali,
  • bi radi že pridobljeno znanje nadgradili v nemškogovorečem okolju,
  • bodo v srednji šoli ali gimnaziji izbrali nemščino kot drugi tuj jezik.

Za več informacij o cenah in terminih sledite povezavi AKTIVNE POČITNICE

Share

Kombinirano učenje

Učenje jezika v današnjih časih se spreminja: učenci in tečajniki so vedno bolj obremenjeni in imajo vedno manj časa, da fizično obiskujejo skupinske tečaje. Vedno bolj se učenje premika na splet in na telefonske aplikacije oziroma na kombinacijo učenja v živo in spletnega učenja.

Prednosti tega so:

-          Ugodnejša cena tečaja: običajno so tečaji, ki potekajo v skupini dražji, saj  je učitelj vedno prisoten

-           da je mešan tečaj bolj prilagodljiv glede ure in datuma srečanj, saj se veliko ur opravi preko spleta oz preko telefonskih aplikacij

-          Primerno tudi za tiste, ki imajo pomanjkanje časa, saj je takšno komuniciranje hitrejše, pa tudi  veliko ljudi preživi večji del časa pred računalnikom, kar še olajša tovrstno komunikacijo.

Predvidevamo, da bo takšen način učenja v prihodnosti še v porastu. Tudi na Mint IH se pripravljamo, da bomo vstopili v svet poučevanja s pomočjo tehnologije, zato nas spremljajte, da boste prvi obveščeni o novostih.

Share

Dnevi odprtih vrat

Spoznajte nas na vpisnih večerih!

Pred začetkom semestra Pomlad 2013 smo vam v jezikovnem centru Mint International House pripravili brezplačne predstavitvene ure, po katerih se boste lažje odločili za jezikovni tečaj.

Ponujamo vam možnost, da

  • nas in naš način dela spoznate, še preden se odločite za vpis;
  • spoznate, da se je jezika mogoče učiti hitro in učinkovito na sproščen in zabaven način;
  • se z nami pogovorite o svojih željah, pričakovanjih in ciljih;
  • vam svetujemo najprimernejši program za doseganje vaših zasebnih in poslovnih jezikovnih ciljev;
  • preverite, na katerem nivoju je vaše znanje z opravljanjem uvrstitvenega testiranja.

Udeležite se lahko predstavitvenih ur angleščine, nemščine, francoščine, italijanščine, španščine, ruščine, slovenščine in portugalščine. Če niste prepričani, na katerem nivoju je vaše znanje jezika, lahko rešite pisni uvrstitveni test (www.mint.si, ‘Preizkusite svoje znanje z brezplačnim e-testom’) ter nas obiščite še za ustni del preizkusa.

Po predstavitveni uri se boste lahko vpisali na tečaj s 15% popustom na šolnino (ponudba velja za fizične osebe le na dan predstavitvene ure ob plačilu celotne šolnine ob vpisu). Sporočite nam jezik, stopnjo in termin, ki vas zanima: info@mint.si.

ANGLEŠČINA
•    konverzacija (srednji nivo): pon, 11. 2., ob 17. uri
•    osvežitveni tečaj: čet, 14. 2., ob 17. uri
•    poslovni tečaj: čet, 14. 2., ob 17. uri

Prijava na Opens window for sending emailinfo@mint.si.

NEMŠČINA
•    začetni tečaj: sre, 13. 2., ob 17. uri
•    osvežitveni tečaj: sre, 13. 2., ob 17. uri
•    poslovni tečaj: pon, 11. 2., ob 18. uri

Prijava na Opens window for sending emailinfo@mint.si.

FRANCOŠČINA
•    začetni tečaj: pon, 11. 2., ob 17. uri
•    osvežitveni tečaj: sre, 13. 2., ob 17. uri

Prijava na Opens window for sending emailinfo@mint.si.

ITALIJANŠČINA
•    začetni tečaj: pon, 11. 2., ob 17. uri
•    osvežitveni tečaj: sre, 13. 2., ob 17. uri

Prijava na Opens window for sending emailinfo@mint.si.

ŠPANŠČINA
•    začetni tečaj: sre, 13. 2., ob 16. uri
•    osvežitveni tečaj: sre, 13. 2., ob 17. uri

Prijava na Opens window for sending emailinfo@mint.si.

RUŠČINA
•    začetni tečaj: sre, 13. 2., ob 16. uri
•    osvežitveni tečaj: čet, 14. 2., ob 17. uri

Prijava na Opens window for sending emailinfo@mint.si.

SLOVENŠČINA
•    splošni tečaj: pon, 11. 2., ob 17. uri

Prijava na Opens window for sending emailinfo@mint.si.

PORTUGALŠČINA
•    splošni tečaj: čet, 14. 2., ob 17. uri

Vabljeni v dobro družbo!

Share

Kako izbrati pravo jezikovno šolo?

Torej, odločili ste se, da se boste učili tuj jezik. Kaj pa sedaj? Na trgu je ogromno jezikovnih šol, ki nudijo svoje storitve, kako lahko izberete tisto pravo?

Kriterijev za izbiro je več, nekateri izvirajo iz osebnih želja in potreb (lokacija/cena), drugi pa so objektivni (izbor jezikov/kvaliteta učiteljev). Zelo pomembna so tudi priporočila znancev in prijateljev, ki so včasih še najbolj odločilna.

Preden se vpišete, se morate seveda odločiti za ciljni jezik, nato pa preveriti, na kateri stopnji je vaše znanje. Če ste popolni začetnik, boste tečaj obiskovali na stopnji A1. V tem primeru svetujemo čim bolj intenziven tečaj, s pogostimi srečanji, saj boste le tako lahko uspešno napredovali. Če osnove tujega jezika že poznate ali pa ste se ga nekoč že učili, je pred vpisom potrebno opraviti uvrstitveno testiranje. Na Mint IH to opravite s spletnim testom na strani www.mint.si v kombinaciji z ustnim testiranjem. Ustno testiranje je potrebno zato, da preverimo morebitne razlike med pasivnim in aktivnim znanjem, ki se velikokrat razlikuje, šele tako vam lahko svetujemo najprimernejšo skupino za vas.

Lokacija šole in cena tečaja sta dandanes ključa pri izbiri. Pomembno je, da je šola lahko dostopna (tudi otrokom in starejšim) ter da ima v bližini parkirišče. Ceno tečajev lahko objektivno primerjate med šolami tako, da preverite, kolikšno število ur obsega željeni tečaj in izračunate ceno na srečanje. Preverite tudi, kaj vse je v ceno tečaja vključeno (literatura, test, certifikat). Do šole Mint IH lahko pridete z uporabo mestnega prometa, s kolesom ali celo peš, saj se nahaja v neposredni bližini centra. Pred šolo je tudi večje parkirišče, kjer lahko parkirate praktično pred vhodom. Cene naših tečajev so primerljive z ostalimi šolami, vzpodbujamo pa zgodnji vpis, kar pomeni, da prej ko se vpišete, manj plačate. Dodatne popuste nudimo tudi dijakom in študentom. Naši splošni tečaji za odrasle obsegajo 90 ali 51 ur,  ponujamo tudi 30 urne tečaje konverzacije ali otroške tečaje. V ceno sta vključena test in potrdilo, literatura pa ne.

Večina šol ponuja širok spekter jezikov, najbolj množično so obiskani tečaji angleščine in nemščine, tesno za petami jim sledijo romanski jeziki (španščina, italijanščina in francoščina), v porastu je tudi zanimanje za ruščino in portugalščino. Za bolj »eksotične« jezike se odloča manj ljudi, zato je skupinsko izobraževanje težje izvesti. Na mint IH v takem primeru ponudimo individualno izobraževanje, saj imamo učitelje, ki znajo več različnih jezikov, med njimi tudi kitajščino, nizozemščino, češčino, slovaščino,…

Pri poučevanju je pomembno tudi to, da so učitelji za tako delo dovolj izobraženi, usposobljeni in strokovno podkovani. Samo diploma iz jezika oz. rojeni govorec še ne zagotavljata kvalitetne izvedbe pouka. Jezikovni center Mint svoje učitelje skrbno izbere (vsi učitelji imajo vsaj eno potrebno kvalifikacijo-diplomo, certifikat CELTA ali podoben, izkušnje), pred pričetkom dela pa morajo pripraviti predstavitveno uro. Med letom se za naše učitelje izvede več delavnic in predavanj, s katerimi poskrbimo, da se nenehno izpopolnjujejo.

Seveda se lako zgodi, da tečaj ne izpolni vaših pričakovanj. Kaj lahko storite v takem primeru? Začnete lahko pri sebi in preverite, če ste se pred pričetkom tečaja dovolj informirali o tipu in izvedbi tečaja, ter si rezervirali dovolj svojega prostega časa za obiskovanje tečaja, delanje domačih nalog in ponavljanje doma. Tudi osebni vložek je pomemben za hitro in učinkovito napredovanje. Če menite, da je za vaše nezadovoljstvo kriva šola, kontaktirajte sprejemno pisarno, predstavite svojo težavo in poskusili vam bomo pomagati. Tudi z odzivom na nezadovoljstvom tečajnikov kaže šola svojo profesionalnost.

Na koncu pa je pomembna tudi podoba šole; da se v prostorih počutite prijetno, da vam ponujajo nekaj več, ne samo golo izobraževanje, da se prijetno počutite v skupini in se ujamete z učiteljem.

Share

Učenje tujih jezikov za otroke

Vedno več staršev se zaveda, da je znanje tujih jezikov v današnjem globalnem svetu pomembno in da jih bodo njihovi otroci zelo potrebovali. Kdaj pa so otroci pripravljeni na učenje novega jezika?

Študije pravijo, da se lahko otroci začnejo učiti tujega jezika istočasno kot maternega. »Pri starosti treh let je jezikovna sposobnost otrok neverjetna. Z izjemno hitrostjo absorbirajo besede, ki jih slišijo in jih povežejo z maternim jezikom. Otroka vam pri treh letih ni treba vpisati v tečaj, dovolj je, da ga najprej izpostavite novemu jeziku v popolnoma sproščenem, domačem okolju: da skupaj poslušate pesmi, gledate risanke in televizijske oddaje ali uporabljate dvojezične igrače«, pravi Erika Levy, profesorica na Univerzi Columbia v New Yorku.

Slovenci smo mogoče pri izpostavljenosti jezika v prednosti, saj precej ljudi živi na dvojezičnih območjih ali vsaj v bližini meje, kar pomeni, da je priložnosti za izpostavljenost, učenje in uporabo tujega jezika toliko več. Kako hitro se otroci spoznavajo in učijo novih besed pričajo tudi zgodbe znancev, ki so se, na primer italijanščine, naučili zgolj z gledanjem risank in je to znanje ostalo zakoreninjeno precej globoko tudi v odraslosti. Prej ali slej pa je potrebno pridobljeno znanje posamičnih besed in struktur pospraviti v logičen okvir, to pa se zgodi pri vstopu v šolo ali z vpisom v jezikovni tečaj.  Na Mint IH ponujamo pester izbor jezikov za različne starosti in predznanja, ponudbo si lahko ogledate tukaj: http://www.mint.si/jezikovni-tecaji/anglescina/otroci-dijaki-in-studenti/osnovnosolci/

Vsekakor se je treba tudi pri organiziranemu izobraževanju potruditi in otroku predstaviti nov jezik na način, ki mu je blizu in zanimiv, ter čim bolj sproščeno. Tudi starši lahko veliko pripomorejo k učenju, tukaj je par nasvetov:

-          Besede lahko ponavljate skupaj, doma. Otroku pokažete predmet in izgovorite besedo v tujem in materinem jeziku

-          Če imate to srečo, da znate več jezikov, si lahko kot starša razdelita vloge: en starš komunicira v maternem jeziku, drugi pa v tujem.

-          Če vaš otrok pri vstopu v šolo že tekoče govori tuj jezik, ga lahko vpišete v program CLIL, ki ponuja dodatno izobraževanje v tujem jeziku (na CLIL tečaju se otroci NE učijo jezika, ampak drugo snov v tujem jeziku)

Za konec pa še to: imejte razumna pričakovanja. Seveda ne bo otrok že pri štirih letih tekoče obvladal francosko, lahko pa mu izpostavljenost novemu jeziku zelo pomaga pri nadalnjem učenju in razumevanju novih jezikov.  Torej, čeprav ne boste imeli še debat v italijanščini, mu lahko vsak večer pred spanjem  zaželite »buona notte« , verjemite, da bo zelo hitro dojel, kaj fraza pomeni.

Share

Kaj se dogaja na Mint IH?

Zaključek semestra na Mint Ih in podelitev nagrad

V poletje smo na Mint IH zapeljali s polno paro. Potem, ko smo uspešno zaključili spomladanski semester, nas je čakalo še kar nekaj prijetnih opravil. Na zaključni prireditvi smo namreč podelili precej lepih nagrad.

Začeli smo z žrebom nagrad za tekmovanje iz bralne značke. Na mintu tako vzpodbujamo branje v tujem jeziku: vsak, ki je prebral knjigo v jeziku, katerega se uči, in napisal obnovo, je bil v bobnu za žreb lepih nagrad. Podelili smo majčke, slovarje na CD romu ter dve glavni nagradi: brezplačno opravljanje Cambridge izpita (srečnica je bila Uršula Štravs) ter brezplačen tečaj tujega jezika v jesenskem semestru, katerega je prejel Bekir Halilović.

Na Mintovi Facebook strani je potekala tudi nagradna igra Zadeni Mint kolo. Sodelujoči v tej spletni igri so imeli za nalogo, da pravilno odgovorijo na pet vprašanj, z žrebom pa smo tudi tukaj delili majčke, USB ključke, knjižne nagrade in 14-dnevne poletne tečaje. Glavna nagrada je bilo čudovito žensko kolo, ki ga je dobila Nika Bregar.

Tretji del prijetnega poletnega popoldneva pa je bila podelitev nagrad vsem, ki so se udeležili natečaja za CELTA tečaj. CELTA je mednarodni certifikat za poučevanje angleščine, ki ga kandidati prejmejo po uspešnem enomesečnim obiskovanjem tečaja. Mint IH je en tečaj podaril piscu najbolj izvirnega motivacijskega pisma na temo z naslovom »Zakaj naj ravno jaz prejmem brezplačen CELTA tečaj?«. Najbolj izvirna je bila s svojo predstavitvijo Špela Breceljnik, ki se bo CELTE udeležila v avgustu.  Mint je tečaj podaril v počastitev 50-letnice izobraževanja učiteljev v mreži International House.

Share

Tipično špansko

Poletje se bliža in prav tako tudi dopust. Če se še niste odločili kam, vam bomo tule na hitro predstavili Španijo in kaj je za to državo tipično. Predvsem je seveda praktično, da znate vsaj osnove španščine, saj predvsem v notranjosti države le malo ljudi govori angleško (ali pa kateri drugi jezik).

1.    O tapasih smo že pisali, vendar jih omenjamo ponovno, saj so nepogrešljiv del španskega družabnega življenja. To ni njihova tipična jed, ampak način druženja-zvečer se španci radi odpravijo ven in obiščejo več barov, kjer ponujajo različne tapase (ti so pa sestavljeni iz poljubnih sestavin, ki so od bara do bara drugačne). Ključnega pomena je to, da so porcije majhne in si jih lahko deliš s prijatelji za mizo.

2.    Flamenko je tudi velikokrat povezan s Španijo, venda to ni le ples (kot misli večina ljudi), ampak predvsem glasba. Sestavljajo jo kitara, vokali in velik poudarek na ritmu. Ples običajno pride zraven, vendar mora biti spontan in zahteva posebno toaleto.

3.    Veliko zahodnjakov, ki obišče Španijo je presenečenih, ko se po kosilu zaprejo vse trgovine in uradi. Ta čas imenujejo siesta, namenjena pa je počitku, saj je ob teh urah zelo vroče, kar otežuje kvalitetno delo. Poteka v dveh »izmenah«: med 14.in 17.uro za trgovine in urade, med 16.in 20.uro pa za bare in restavracije, ki potem lahko obratujejo pozno v noč. Kdaj torej lahko jeste zunaj? Kosilo lahko ujamete med 13.in 15.uro, večerjo pa ne pred 21.uro, in če ne želite ostati lačni, morate te ure striktno spoštovati. Kaj pa jesti? Tipično španska je seveda paella (mešana rižota) ter sangria (vino s sadjem).

4.    Ena izmed tradicij v tej državi je tudi bikoborstvo. Povezano je z mešanimi občutki: veliko jih še vedno trdi, da je to pomembna tradicija, vendar priljubljenost bikoborstvu v zadnjem času strmo upada, predvsem zaradi ozaveščanja borcev za pravice živali.

Share

Aktivne počitnice 2012

Aktivne počitnice 2011

Otroci se učijo živali v tujem jeziku

Hura! Spet bo zabavno! Celodnevne tedenske aktivne poletne počitnice bodo polne dogodivščin v angleščini, nemščini, španščini, italijanščini ali francoščini ter ustvarjalnih in glasbenih uric, pa tudi gibanja in športa bo na našem vrtu dovolj. Razigrana poletna šola bo nudila sproščeno utrjevanje in učenje tujih jezikov ter še mnogo več, saj bodo otroci razvijali tudi svoje umetniške talente. Poleg tega bodo imeli otroci možnost spregovoriti, ustvarjati in brcati žogo z rojenimi govorci tujih jezikov.

Letošnji hit poletja bo Peter Vode, pa še kakšno prijetno presenečenje vas čaka.
Delavnice so namenjene otrokom od zaključka vrtca do 9. razreda OŠ, vsak dan od 7.30 do 16. ure v jezikovnem centru MINT International House, Vilharjeva ulica 21, Ljubljana, v naslednjih terminih:
- od 26. do 29.6.2012,
- od 02. do 06.7.2012,
- od 09. do 13.7.2012,
- od 16. do 20.7.2012,
- od 20. do 24.8.2012,
- od 27. do 31.8.2012.
Poskrbljeno je za zdravo prehrano s tremi obroki: zajtrk, kosilo in popoldanska malica.
Cena: 120, 00 EUR (v tednu od 26. 6. do 29. 6.: 96,00 €)
Popusti:
5% za drugega in vsakega nadaljnjega otroka iste družine.
5% na drugi in vsak nadaljnji teden počitnic.
60,00 EUR povrnemo ob 1. vpisu otroka v celoletni tečaj na Mint IH jeseni 2012 (tovrstno ugodnost lahko za vsakega otroka izkoristite le enkrat).

Rok prijave: do 8.6.2012

Share